piano onderhoud
Tips en onderhoud
Piano spelen geeft veel voldoening. Je piano is je dan ook dierbaar je wilt hem in goede conditie houden. Een digitale piano heeft natuurlijk eigenlijk geen onderhoud nodig. Een akoestische piano is gemaakt van materialen die veranderen onder invloed van klimaat- temperatuurwisselingen. Bij een akoestische piano is het onderhouden van je piano dus heel belangrijk.
De juiste plek voor je piano
De kwaliteit van een piano kan beïnvloed worden door wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Een goede plek voor de piano is daarom erg belangrijk. Bepaal van tevoren wat een goede plek is, ook al is je huis niet heel groot.
De ideale omgevingstemperatuur voor een piano is een constante temperatuur van ongeveer 20⁰. Zorg er in ieder geval dat de temperatuur niet onder de 8⁰ komt en niet boven de 32⁰.
Vermijd verwarming en zon
Zorg dat er voldoende ruimte is tussen de piano en de verwarming of kachel. Als de verwarming aanstaat, dan wordt het daar veel te warm voor de piano. Let er ook op dat de piano uit de zon staat. Als er volop zon door de ramen op je piano schijnt, dan gaat dat zeker ten koste van de kwaliteit van je stemming maar op den duur ook van de hamers, snaren en klankkast.
Is er in je kamer alleen ruimte op een plek waar direct de zon op de piano schijnt? Dek de piano dan af met een hoes of zorg dat een gordijn of lamellen het zonlicht tegenhouden.
Luchtvochtigheid
Te snelle wisselingen in de luchtvochtigheid zijn niet goed voor een piano. Nu is de sterke afwisseling tussen warme vochtige zomers en droge koude winters meestal niet heel extreem in Nederland. Dus je hebt niet heel vaak te maken met een te grote wisseling in luchtvochtigheid. Maar het is toch goed om op te letten dat je bijvoorbeeld de piano niet te dicht bij een buitendeur zet, want als het regent komt daar veel vocht naar binnen. Tijdens een extreme winter kan de luchtvochtigheid in huis dalen naar zo'n 20% en dat is echt niet goed voor je piano. Zorg dan voor voldoende luchtbevochtiging in de kamer waar je piano staat.
Hygrometer
Wil je precies weten hoe het met de luchtvochtigheid in je huis zit? Gebruik dan een hygrometer. Zolang het in je woning tussen de 50% en 70% zit is het prima. Is de lucht in je huis te droog, dan kun je een hydroceel element laten monteren in je piano (niet geschikt voor vleugels). Zo'n element zuigt vocht op wanneer de luchtvochtigheid te hoog is en staat vocht af wanneer de lucht te droog is. Zo'n element is wel duur en de effectiviteit wordt nog weleens bediscussieerd. Een vaas met water onderin je piano met een radiatorpapier opgerold erin, werkt net zo goed.
Buitenkant schoonmaken
Maak de piano schoon met een vochtige (niet te natte) doek. Als de buitenkant echt vies is, kun je eventueel een zacht reinigingsmiddel als groene zeep gebruiken, maar liever niet. Ook de toetsen kun je met een vochtige doek schoonmaken, tenzij je een oude piano met ivoren toetsen hebt. Ivoor absorbeert vocht dus gebruik dan liever geen water en al helemaal geen zeep. Gebruik bij gesatineerde piano's liefst een droge doek. Maak een piano in ieder geval nooit met een sopje met bijtende schoonmaakmiddelen en/of schuursponsje schoon. Als er water in de piano of tussen de toetsen valt, dan kan dat fikse schade opleveren.
Piano laten stemmen
Wat je het snelst merkt als er veel temperatuurs- of weerswisselingen zijn, is dat je piano ontstemd raakt. Laat je piano minimaal 1x per jaar, maar liefst 2x per jaar stemmen. Een goede pianotechnicus stemt niet alleen je piano, maar kijkt ook naar de staat van de hamerknoppen. Eventuele kleine technische problemen kan hij direct oplossen. Als je net een piano gekocht hebt, is het verstandig deze pas na ongeveer 6-8 weken te laten stemmen, zodat het instrument gewend is geraakt aan de omgevingslucht. Als je de piano direct na bezorging laat stemmen, dan is de kans erg groot dat je het twee maanden later weer moet laten doen.
Mijn piano is zo vals, eigenlijk speel ik er nog maar weinig op
Als je het onderhoud van je piano echt laat versloffen, dan gaat je piano steeds valser klinken. Je hebt daardoor minder zin om te studeren of zomaar te spelen. Dat is erg jammer en wanneer je niet meer op het instrument speelt, heb je bovendien kans dat ongewenste bezoekers met je piano gaan spelen. Motten, muizen of houtwormen houden van piano's waar niet op gespeeld wordt. Zorg dus voor regelmatig onderhoud en speel!
Als jij goed voor je piano zorgt, dan zorgt de piano voor jou met jarenlang muziekplezier.